Kumbler

Lidt om kumbler:

Kumbler, eller runer som nogen foretrækker at kalder dem, er de oprindelige nordiske bogstaver, der tilhører bogstavssystemet futhærken. 16-tegns futhærken ser, med latinske bogstaver ud, som følger:

"F U TH Æ R K H N I A S T B M L YR"

Lige som navnet "alfabet" er afledt af begyndelsessekvensen i det græske bogstavssystem, er navnet "futhærk" afledt af begyndelsessekvensen i det nordiske bogstavssystem. Foruden 16-tegns futhærken findes også en 24-tegns futhærk af noget yngre dato.
De ovenstående kumbler betyder ULFSTANDR og er navneordsformen af navnet Ulfstand (der et et af mine slægtsnavne). Endelsestegnet "r", "ur" eller "yr" er også tegnet for Yggdrasil, det hellige livets træ (en ask, et asketræ) som stå i Askgård. Her kommer så forbindelsen mellem kumbler (udtales kum'ler) og runer ind; en rune er en hemmelig ting -- navnet Rune betyder et hemmeligt barn, et der er født uden for ægteskabet. Den hemmelige betydning af kumblerne er kun kendt af thuler (Asepræster), (måske) thegne (degne, også en "hellig" mand), troldfolk og guderne (specielt Odin). Runer kan bruges til at frembringe forbandelser som f.eks. dem der afsiges over arkæologerne på stenene inde på national museet, og de kan bruges som beskyttelse mod f.eks. jætter og vætter.

Info andre steder:


Sidst opdateret forlænge siden af Søren Bertil F. Dorch