Solens lys

Solen er som de andre stjerner på himlen en gigantisk mængde af meget varm, glødende gas. Solen består af 74% brint, 25% helium og 1% forskellige andre luftarter. Solens måde at producere energi på er noget anderledes end den simple afbrænding, som vi f.eks. kender fra et blussende bål. I Solens indre er temperatur og tryk enorme. Temperaturen i centret er 15 mio.°C, og trykket er mere end 300 mia. gange større, end det vi oplever på Jordens overflade. Under disse ekstreme omstændigheder vil brint omdannes til helium, ved at fire brintatomer smelter sammen (fusionerer) og danner et heliumatom. Hvert sekund omdanner Solen på den måde 600 mio. tons brint til 596 mio. tons helium. Solen har derfor et vægttab på ikke mindre end 4 mio. tons i sekundet!

Forholdene på Solen har en væsentlig indflydelse på Jorden. Nordlys er et resultat af samspillet mellem solvinden og Jordens magnetfelt. Noget tyder på, at klimaet og vejret på Jorden afhænger af solvinden. Der er også en sammenhæng mellem solvindens styrke og de såkaldte solpletter.
Man kan selv se solpletter ved at tage en kikkert og holde den, så der kommer et skarpt billede på et stykke karton eller en anden hvid overflade. Hvis der er nogle solpletter, vil de måske ligne dem på billedet herover. Man må aldrig se direkte på Solen uden beskyttelse, da det kan give alvorlige øjenskader.

Links til www sider om Solen og dens lys

Mees Solar Observatory, University of Hawaii
Solformørkelse set fra rummet
National Solar Observatory (Sacramento Peak og Kitt Peak, USA)
 

Tilbage til Lysfænomener i naturen"s startside

 
 
 
 
 

Denne side vedligholdes af lars@tycho.dk