Regnbuen

Den primære bue lyser kraftigt op, og den lidt svagere sekundærbue ses udenom.
copyright: Billedarkivet URSA, Finland

Regnbuen er et af de mest velkendte lysfænomener i naturen. Næsten alle har efter eller under en regnbyge set den smukke, farverige bue hen over himlen. Mod en sort-grå, regntung himmel dukker en palet af farverne violet, blå, grøn, gul, orange og rød op, samtidig med at solen bryder frem. Regnbuer dannes af sollys og vanddråber – oftest regndråber. Regndråber er ikke, som de fleste tror, dråbeformede. De er derimod kugleformede og kan have mange forskellige størrelser – hvem har ikke prøvet at blive drivvåd på vej hjem i en tordenbyge med dråber så store som ærter?
Når man blander grønt, gult, blåt, rødt lys osv., kan man få hvidt lys. Omvendt kan man splitte det hvide lys op i alle regnbuens farver. Det hvide lys bærer altså alle farverne skjult i sig, og under de rette omstændigheder kan farverne afsløres. I regndråben, hvor lys passerer fra luft til vand, vil lyset, som allerede nævnt, afbøjes, men det er ikke hele historien. De forskellige farver vil også afbøjes på forskellig vis. I luft er forskellen i afbøjning for henholdsvis violet og rødt lys meget lille, og forskellen er kun synlig i ganske særlige tilfælde (som f.eks. ved det grønne glimt ved solnedgang). Men i overgangen fra luft til vand er det en anden sag. I en regndråbe vil violet lys blive afbøjet omkring 1,5° mere end rødt lys. I praksis betyder det, at regnbuen har en „tykkelse“ på ca. 1,5°, og at den vil være violet inderst og rød yderst.
Mange myter og fortællinger er knyttet til regnbuen, hvilket ikke kan undre. I vores egen nordiske mytologi figurerer regnbuen som broen Bifrost, der går fra gudernes bolig, Asgård, til menneskenes bolig, Midgård, og bevogtes nidkært af guden Heimdal. I folkemunde berettes om en skat for enden af regnbuen. Pointen i denne myte er, at enden af regnbuen slet ikke eksisterer.
Ser man en regnbue og går frem mod den, så flytter buen sig tilsvarende – eller endnu mere præcist: Så ser man en anden regnbue. Idet ens øje flytter sig, vil det være nogle nye regndråber, der reflekterer lyset i den rigtige vinkel hen imod en. Står man flere sammen og betragter en regnbue, vil hver især se sin egen helt private regnbue. Men det er jo også i sig selv en lille skat.

Illustrationer: Claus Rye Nielsen
 
 
 

Links til www sider om regnbuer

Strålegangen i en regndråbe (Java applet, langsom men værd at vente på...)


Tilbage til Lysfænomener i naturen's startside

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Denne side vedligholdes af lars@tycho.dk