Lys om natten

Vender man blikket opad om natten, åbenbares en forunderlig verden. Det er om natten, vi for alvor kan få udsigt til det Univers, vi bebor. Rummets uendelighed minder os om vores lidenhed, og mennesker har altid fantaseret om nattehimlen som hjemsted for mægtige magter. Stjernernes funklende domæne vrimler med konger og prinsesser, dansende planeter og frygtindgydende kometer.
Nattehimlen er ikke uforanderlig. Umiddelbart ser himlen ud til at være den samme fra nat til nat, men der foregår umådeligt mange ting. Stjernerne, Solen og Månen bevæger sig hen over himlen dag og nat pga. Jordens daglige rotation. Stjernebilleder kommer og går i løbet af året, fordi Jorden, ud over at rotere om sig selv en gang i døgnet, også roterer om Solen og derfor „vender nattesiden“ ud mod forskellige retninger i rummet på de forskellige årstider. Månen roterer om Jorden og flytter derfor til stadighed sin position blandt stjernerne. Af samme grund ændres dens „ansigt“ også. Månens udseende forandrer sig i løbet af en fast 30-dages cyklus: fuld – halv – ny – halv – fuld. Utallige andre ting kan nævnes, der gør det spændende at følge nattens lys – fra time til time, dag til dag og også fra årstid til årstid: Stjerneskud, kometer, satellitter og planeternes dans. Nattens lys er i sandhed et begreb med mange facetter og med en evig foranderlighed over sig.
Noget af det første, man lægger mærke til, når man kigger på himlens stjerner, er deres forskellige klarhed. Stjernernes forskellige lysstyrke skyldes dels, at de befinder sig i forskellig afstand fra os, og dels at de faktisk er forskellige i opbygning og dermed har forskellig lysudsendelse. Ved nærmere eftersyn kan man også se, at stjernerne har forskellige farver – nogle er blå, andre er mere gul-orange osv. I første omgang er farven af en stjerne et direkte udtryk for dens temperatur. De blå stjerner er de varmeste med overfladetemperaturer på op til 100.000°C, og de røde er de koldeste med overfladetemperaturer på helt „ned“ til 2500°C. I sammenligning er Solens overfladetemperatur 5500°C.
 

Links om nattens lys

Tycho Brahe Planetarium
ESO informationsside om komet Hale-Bopp
Tycho Brahe ekspeditionen (eftersøgning af meteorit på Grønland, sommer 1998)
New England Meteoritical Services
Planetary Studies Foundation
Views of the Solar System - en interaktiv guide til vores solsystem af Calvin J. Hamilton
The International Meteor Organization
Comets and Meteor Showers
NASA Asteroid Comet Impact Hazards
NASAs "Windows to the Universe"
Anti-LysforureningsSektionen i Astronomisk Selskab
Per Tybjerg Aldrich's side om lysforurening
International Dark-Sky Association
 

 
Tilbage til Lysfænomener i naturen"s startside
Denne side vedligholdes af lars@tycho.dk